+

Імпортовано понад 100 тонн замінника какао-масла з Малайзії, – ПМГУ

30 Жовтня, 2025

З початку жовтня фахівці Південного МГУ Держпродспоживслужби на державному кордоні (ПМГУ) оформили 108 тонн замінника какао-масла у режимі імпорту. Вантаж прибув з Малайзії та пройшов усі необхідні ветеринарно-санітарні процедури контролю.

Що таке замінник какао-масла

Замінник какао-масла (ЗКМ) — це жир рослинного походження, який за своїми фізико-хімічними властивостями близький до натурального какао-масла. Найчастіше його виготовляють із пальмової, кокосової, ши, або салової олії, які піддаються спеціальній обробці (гідрогенізації, фракціонуванню чи рафінуванню).

Де використовується

Замінник какао-масла широко застосовується у харчовій промисловості, зокрема:

– у виробництві шоколаду, глазурі, цукерок, печива та кондитерських кремів;

– для виготовлення морозива, кондитерських начинок і соусів;

– у косметичній промисловості — як компонент у кремах, бальзамах і милі.

Переваги

– Стійкість до високих температур — вироби не тануть при транспортуванні;

– Довший термін зберігання у порівнянні з натуральним какао-маслом;

– Доступна ціна, що дозволяє знизити собівартість продукції;

– Стабільна текстура і блиск готових виробів.

Можлива шкода

Попри технологічні переваги, надмірне споживання продуктів із замінником какао-масла може мати негативний вплив на здоров’я:

– деякі види замінників (особливо гідрогенізовані) містять трансжири, що підвищують ризик серцево-судинних захворювань;

– у разі надмірного вживання такі жири можуть сприяти набору ваги та підвищенню рівня холестерину;

– порушення технології виробництва або використання неякісної сировини може знизити харчову цінність кінцевого продукту.

Фахівці Південного МГУ Держпродспоживслужби на державному кордоні забезпечують ретельний контроль за імпортом харчових продуктів, щоб гарантувати їхню безпеку, якість і відповідність вимогам законодавства України.

Не знайшли відповіді
на Ваше питання?

Форма зворотнього зв‘язку