Південне МГУ Держпродспоживслужби на державному кордоні нагадує: харчові продукти тваринного походження можуть бути потенційним фактором передачі збудника ящуру та інших транскордонних захворювань.
Наразі в Україні діють тимчасові обмеження на ввезення продукції з Угорщини та Словаччини, де зафіксовано випадки захворювання тварин на ящур.
Чому це важливо?
Ящур — гостре вірусне захворювання, спільне для тварин і людей. Воно характеризується високою контагіозністю та може призвести до вибраковки цілого поголів’я. Україна наразі є вільною від ящуру, проте випадки хвороби фіксуються в сусідніх країнах, що становить серйозну загрозу для продовольчої безпеки.
Збудник хвороби може переноситися:
– при безпосередньому контакті з інфікованими тваринами;
– через м’ясо-молочні продукти;
– на транспорті, взутті чи одязі.
Рекомендації для громадян
Південне МГУ Держпродспоживслужби на державному кордоні закликає громадян, які повертаються з країн, неблагополучних щодо ящуру, дотримуватися заходів біобезпеки:
– не провозити м’ясні та молочні продукти;
– дезінфікувати взуття після повернення;
– утриматися від контактів зі свійськими тваринами не менше трьох діб.
Фахівці здійснюють постійний контроль та дезинфекцію транспортних засобів на пунктах пропуску через державний кордон України, аби не допустити потрапляння небезпечних захворювань на територію країни.