+

Чому не можна ввозити продукти тваринного походження з країн, де зафіксовано спалахи небезпечних хвороб тварин: застереження для туристів та заробітчан

10 Липня, 2025

Під час подорожей за кордон чи повернення на Батьківщину українці часто везуть із собою традиційні харчові продукти: ковбаси, сири, м’ясні та молочні вироби. Проте далеко не всі знають, що такі дії можуть нести серйозну загрозу для тваринництва і продовольчої безпеки України.

Нагадуємо, що в окремих країнах Європейського Союзу зафіксовано спалахи ящуру — особливо небезпечного висококонтагіозного вірусного захворювання, яке вражає велику рогату худобу, свиней, овець та інших парнокопитних. Збудник хвороби надзвичайно стійкий в продуктах тваринного походження: ковбаса, сало, сире м’ясо чи молоко можуть стати джерелом занесення вірусу на територію нашої держави.

Відповідно до законодавства України заборонено ввозити з країн, де зареєстровано спалахи ящуру, наступні товари без відповідних документів і перевірок:

– м’ясо та м’ясні вироби (ковбаси, шинка, паштети);

– сире молоко, сири та інші молочні продукти;

– сало та вироби з нього;

– консерви тваринного походження, у т.ч. домашнього виробництва.

У пунктах пропуску на державному кордоні фахівці Південного МГУ Держпродспоживслужби на державному кордоні здійснюють ветеринарно-санітарний контроль. Виявлені небезпечні продукти вилучаються та знищуються відповідно до затвердженої процедури.

Всіх, хто перетинає державний кордон, просимо з розумінням ставитися до діючих обмежень та не порушувати правила перевезення продуктів.

За консультацією звертайтесь на гарячу лінію Південного МГУ Держпродспоживслужби на державному кордоні: (048) 753-19-00.

Не знайшли відповіді
на Ваше питання?

Форма зворотнього зв‘язку