Під час подорожей за кордон чи повернення на Батьківщину українці часто везуть із собою традиційні харчові продукти: ковбаси, сири, м’ясні та молочні вироби. Проте далеко не всі знають, що такі дії можуть нести серйозну загрозу для тваринництва і продовольчої безпеки України.
Нагадуємо, що в окремих країнах Європейського Союзу зафіксовано спалахи ящуру — особливо небезпечного висококонтагіозного вірусного захворювання, яке вражає велику рогату худобу, свиней, овець та інших парнокопитних. Збудник хвороби надзвичайно стійкий в продуктах тваринного походження: ковбаса, сало, сире м’ясо чи молоко можуть стати джерелом занесення вірусу на територію нашої держави.
Відповідно до законодавства України заборонено ввозити з країн, де зареєстровано спалахи ящуру, наступні товари без відповідних документів і перевірок:
– м’ясо та м’ясні вироби (ковбаси, шинка, паштети);
– сире молоко, сири та інші молочні продукти;
– сало та вироби з нього;
– консерви тваринного походження, у т.ч. домашнього виробництва.
У пунктах пропуску на державному кордоні фахівці Південного МГУ Держпродспоживслужби на державному кордоні здійснюють ветеринарно-санітарний контроль. Виявлені небезпечні продукти вилучаються та знищуються відповідно до затвердженої процедури.
Всіх, хто перетинає державний кордон, просимо з розумінням ставитися до діючих обмежень та не порушувати правила перевезення продуктів.
За консультацією звертайтесь на гарячу лінію Південного МГУ Держпродспоживслужби на державному кордоні: (048) 753-19-00.