Ящур — надзвичайно заразне вірусне захворювання тварин, яке несе серйозну загрозу як сільському господарству, так і продовольчій безпеці. Вірус передається не лише через прямий контакт із хворими тваринами, а й опосередковано — через транспортні засоби, взуття, одяг, корми та інвентар.
З початку 2025 року в Центральній Європі зафіксовано 12 спалахів ящуру:
– 6 — у Словаччині,
– 5 — в Угорщині,
– 1 — у Німеччині.
Наймасштабніший випадок стався у Словаччині на фермі поблизу села Плавецький Штврток, де утримували понад 3,5 тисячі голів великої рогатої худоби. Через зараження ферма була повністю знищена.
Сумарно з початку року внаслідок спалахів ящуру в Європі було знищено або загинуло 26 704 тварини.
Що слід зробити, якщо ви повертаєтесь з Угорщини, Словаччини або Німеччини?
Обов’язково дотримуйтеся таких заходів біобезпеки:
– проведіть дезінфекцію взуття перед перетином кордону;
– не перевозьте через кордон м’ясні та молочні продукти;
– утримуйтесь від контакту з тваринами в Україні щонайменше 72 години після повернення.
Нагадуємо: заборонено імпорт живих тварин, сировини та харчових продуктів з Угорщини, Словаччини та Німеччини до України у зв’язку із загрозою поширення ящуру.
Південне МГУ Держпродспоживслужби на державному кордоні закликає громадян, які повертаються з країн, де зафіксовано спалахи ящуру, бути максимально обережними.
Для консультацій та роз’яснень працює “гаряча лінія” Південного МГУ Держпродспоживслужби на державному кордоні: (048) 753-19-00