У зв’язку з випадками захворювання на ящур у деяких країнах Європи, в Одеській обласній державній адміністрації відбулося засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії. У заході взяв участь перший заступник начальника Південного міжрегіонального головного управління Держпродспоживслужби на державному кордоні Сергій Мартинюк.
Основна увага була приділена запобіганню занесенню на територію регіону збудників таких небезпечних захворювань, як ящур та блУтанг.
Прийнято рішення щодо:
1.Інформування громадян на пунктах пропуску через державний кордон щодо ризиків занесення ящуру та блутангу. Для цього використовуються інформаційні матеріали Держпродспоживслужби з профілактичними рекомендаціями.
2.Обладнання пунктів пропуску засобами дезінфекції, визначення місць для проведення дезінфекції та забезпечення їх усім необхідним.
3.Здійснення дезінфекції транспортних засобів, які направляє Держприкордонслужба, та створення резерву дезінфікуючих засобів.
4.Запобігання ввезенню заборонених продуктів тваринного походження з країн, неблагополучних щодо ящуру. У разі виявлення таких товарів митну службу інформують у встановленому порядку.
5.Встановлення контейнерів для зберігання вилучених продуктів, а також – за можливості – мобільних або стаціонарних установок для їх знищення.
«Південне МГУ Держпродспоживслужби на державному кордоні постійно проводить інформаційно-роз’яснювальну роботу з громадянами щодо недопущення проникнення вірусу ящуру на територію України. Щотижня ми публікуємо актуальні новини та матеріали на нашому сайті та сторінці у Facebook щодо даної теми. Вже роздруковано 2000 листівок, які розповсюджуються в пунктах пропуску. Пункти перетину кордону обладнані деззасобами та контейнерами для вилученої продукції. Також налагоджено функціонування спалювальної установки для утилізації вилучених товарів. Загалом з початку року продезінфіковано понад 21 000 транспортних засобів», — зазначив Сергій Мартинюк.
Південне МГУ Держпродспоживслужби на державному кордоні закликає громадян та бізнес бути відповідальними та дотримуватися ветеринарно-санітарних вимог.
Актуальну інформацію про обмеження та епізоотичну ситуацію можна знайти на офіційному сайті Держпродспоживслужби.