🍒🍅З настанням літнього сезону з’являється можливість розширити раціон вживанням різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим може зростати кількість харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб.
‼️Причинами харчових отруєнь та інфекційних хвороб, що передаються з їжею, є порушення технології приготування страв, їх неправильне зберігання, недотримання правил особистої гігієни особами, що займаються приготуванням страв.
🔻Найбільш небезпечними продуктами харчування для виникнення інфекції є багатокомпонентні салати (в першу чергу ті, які заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, шаурма, вироби з рубаного м’яса (котлети, рулети, паштети), холодець.
🔻На поверхні погано промитих фруктів і овочів можуть залишатися збудники інфекційних хвороб. Щоб не захворіти в літній період, рекомендуємо салати, вироби з рубаного м’яса, готувати в домашніх умовах і в невеликій кількості, щоб не зберігати залишки страв більше доби.
🔻Якщо ви все ж купуєте готову їжу в магазині, зверніть увагу на час виготовлення продукту і термін його реалізації.
🔻Напівфабрикати, вироби з м’яса обов’язково піддавайте повторній термічній обробці. Тістечка, торти з кремом необхідно зберігати в холодильнику і не забувати про те, що це швидкопсувні продукти.
🔻Під час приготування їжі в домашніх умовах, необхідно дотримуватися ряду правил: ретельно мити руки перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією, використовувати окремі обробні дошки і ножі – для «сирої» та «готової» продукції, ретельно промивати (з обробкою окропом) зелень, овочі і фрукти, не готувати заздалегідь (більше доби) рубане м’ясо, в холодильнику прагнути не поміщати на одну полицю готові страви і сире м’ясо, рибу.
‼️При поганому самопочутті (особливо при наявності розладів шлунку, нудоти, болю в животі) ні в якому разі не займайтеся приготуванням їжі для сторонніх осіб. У разі захворювання – негайно звертайтеся за медичною допомогою.