Сьогодні розповідаємо про назви харчових продуктів та інформацію, що має їх супроводжувати
:round_pushpin:Відповідно до пункту 1 статті 11 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», назвою харчового продукту є його офіційна назва (в разі відсутності офіційної назви, використовується звична назва; в разі відсутності звичної назви – описова назва харчового продукту).
🧐Звертайте увагу! Якщо харчовий продукт піддавався спеціальній обробці (продукт сублімаційної сушки, швидко заморожений, концентрований, копчений тощо), то маркування має містити відповідну інформацію.
:snowflake:Назва продуктів, які були заморожені до продажу, а продаються в розмороженому стані, має включати слово «розморожений».
Але, ця вимога не поширюється на:
:small_blue_diamond:інгредієнти у готовому до вживання харчовому продукті;
:small_blue_diamond:якщо замороження є необхідним етапом процесу виробництва;
:small_blue_diamond:якщо, розмороження не впливає негативно на безпечність продукту харчування та його якість.
:round_pushpin:Харчові продукти або їх інгредієнти, що піддавалися дії іонізуючого випромінювання, мають містити у своїй назві слова «опромінений» або «піддавався дії іонізуючого випромінювання».
:ballot_box_with_check:Якщо певний інгредієнт, звичний для харчового продукту, був замінений іншим компонентом чи інгредієнтом, інформація зазначається поруч з назвою продукту. Відсутність такої інформації може вводити споживача в оману.
:bangbang:У разі порушення ваших прав, обов’язково зверніться до Держпродспоживслужби за місцем вашого проживання або до Головного управління Держпродспоживслужби вашої області.